[Column] Vleeskeuringen

Hospiteeravonden zijn genadeloze vleeskeuringen. Je komt in een vreemd huis, met vreemde mensen die elkaar tot in de intiemste details kennen (lees: wegvallen van handdoeken op weg naar de douche, nachtelijke kreungeluiden en stinkende toiletten). Jij moet daar maar even tussen passen als je die ene kamer wilt bemachtigen. En geloof mij: bij het kiezen van een nieuwe huisgenoot wordt alles besproken: van cupmaat tot vereniging.

Omdat er binnenkort weer een invasie van verse eerstejaars naar Leiden plaatsheeft en deze allemaal op zoek gaan naar een kamer, wil ik graag toekomstige hospiteerders een paar tips geven. Niet per se om het hen makkelijker te maken, maar vooral om de hele ervaring voor huisbewoners draaglijker te maken:

Wees niet te vroeg. De mensen in het huis waar jij wilt hospiteren zijn meestal nog bezig met de boel klaar te zetten. Of ze zijn nog gezellig samen aan het eten als mentale voorbereiding op polsdoorsnijdende antwoorden als: ‘Ik houd van gezelligheid’ of ‘Ik houd van leuke dingen doen’. Met te vroeg komen verstoor je bij voorbaat al de sociale dynamiek in het huis en loop je in de weg. Houd je jas maar aan, je wordt het toch niet.

Wees gewoon jezelf. Ga mensen niet naar de mond praten en doe je niet leuker voor dan je bent. Ja, we weten dat we een ‘leuk huis’ hebben – we wonen er. Dat we ‘allemaal zo aardig en leuk’ zijn, daarvan weten we allang dat het niet waar is. We willen iemand die eerlijk is over zichzelf en die authentiek is; ik heb namelijk nog liever ruzie met je dan dat je me altijd gelijk geeft.

Je hebt ook geen hobby’s als ‘houthakken’. Dat interpreteren we alleen maar als teken dat je persoonlijkheid iets te veel moet leunen op ‘lekker gek doen’ dan op echt karakter. En bovendien waar ga je houthakken? Op het binnenplaatsje als wij aan het studeren zijn? Wees dan realistisch en kom gewoon niet opdagen op een hospiteeravond.

Zeg nooit dat je al meer dan drie keer hebt gehospiteerd. Vertel mensen dat je het al tien of twintig keer niet bent geworden en ze gaan denken dat daar een reden voor is. Ongeacht of dat echt zo is.

En als laatste tip, maar zeker niet onbelangrijk: breng wat te drinken mee. Het is geen garantie voor succes, maar op zo’n avond wordt er wat af gezopen in het huis en een extra fles is altijd welkom. Zeker na afloop, wanneer alle redenen om niet te kiezen voor de afvallers nog eens uitgebreid worden besproken. Genadeloos, maar wel het leukste onderdeel van het hele proces.

Share

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *