Als de complotdenkers een latenightshow maken

De set van The Opposition with Jordan Klepper. Foto Hans Klis
De set van The Opposition with Jordan Klepper. Foto Hans Klis

De Amerikaanse komiek Jordan Klepper is met zijn nieuwe latenightshow op Comedy Central de Stephen Colbert van het Trump-tijdperk. Klepper gaat een ultra-conservatieve host spelen. Op z’n Breitbarts. Mijn stuk voor NRC Handelsblad.

Een glimmende zilveren radiomicrofoon staat prominent op zijn bureau. Een enorm projectiescherm toont een afbeelding die het midden houdt tussen de Amerikaanse vlag en een wapenvizier. Links hangt een prikbord waar manie en paranoia opwalmen uit een kluwen van met draadjes verbonden foto’s: ‘de maan is plat’ en ‘Obama en Poetin zijn elkaars klonen’.

„Wat als alle complotsites en Breitbarts van de wereld 1 miljoen dollar zouden krijgen om samen een latenightshow op te zetten?”, grapt komiek Jordan Klepper (38) afgelopen vrijdag op een persbijeenkomst in New York, terwijl hij naar de set van zijn nieuwe programma The Opposition wijst. „Wij denken dat het er zo uit ziet.”

De voormalige correspondent van Comedy Central’s The Daily Show is sinds maandag te zien in zijn eigen show. Klepper kruipt in de huid van een personage dat zich vier avonden per week vanuit een studio in het New Yorkse Hotel Pennsylvania verzet tegen de zogeheten ‘Resistance’, de protestbeweging van liberale Amerikanen tegen president Donald Trump. „Mijn personage heeft geen rechtse ideologie. Hij ziet zichzelf als een vrijdenker. Een opportunist. Zolang hij zichzelf en de show kan verkopen is hij pro-Trump. Maar als hij meer clicks kan krijgen door anti-Trump te zijn, loopt hij zo over naar de andere kant. Zijn enige ideologie is het krijgen van clicks.” Kleppers’ personage zou zo aan de slag kunnen bij Breitbart.com.

Lees ‘Als de complotdenkers een latenightshow maken‘ verder bij NRC.

Share