Waarom wilde Rusland House of Cards niet over de vloer bij de VN?

Rusland zorgde er vorig jaar voor dat hitserie House of Cards niet gefilmd kon worden bij de Verenigde Naties. Na het zien van het nieuwste seizoen (€) kunnen kijkers wel bedenken waarom. Het land en zijn president komen er bekaaid vanaf.

Maar waren het de woorden van Claire Underwood in aflevering 3? Daar proost de First Lady tijdens een staatsdiner op de ‘kleine augurk’ van de Russische president Viktor Petrov. Of was het misschien de gelijkenis tussen de stugge staatsman en Vladimir Poetin?

‘VEILIGHEIDSRAAD IS GEEN FILMSET’

De Russische missie aan de VN weigert in ieder geval, na meerdere verzoeken, commentaar te geven op het beeld dat House of Cards geeft van de internationale organisatie in New York, Rusland en internationale diplomatie. Dus moet genoegen worden genomen met de uitgelekte mails waar Foreign Policy vorig jaar uit citeerde. Een Russische diplomaat liet toen een half uur voor het verstrijken van de deadline voor de beslissing om Netflix toegang te geven tot de Veiligheidsraad het volgende weten:

“Upon thorough reflection, we are objecting to the proposed filming in the Security Council [..] We are of [the] opinion that the Security Council premises should be available at any time and on short notice. Besides that, we consistently insist that the Security Council premises are not an appropriate place for filming, staging, etc.”

Lees ‘Waarom wilde Rusland House of Cards niet over de vloer bij de VN?’ verder bij nrc.nl.

Share